dilluns, 21 de març del 2011

El so de la festa

21/III/2011
I. LÓPEZ

Les festes de la Magdalena s'acosten i ja es comença a sentir el so de la dolçaina i el tabalet per la ciutat.
La dolçaina és un instrument de vent, de llengüeta doble i tub cònic. Està feta de fusta i té una serie de forats que es tapen amb els dits. A dalt porta una canya i un tudell. Amb ella, i en companya del tabalet, s'interpreten moltes de les cançons populars del País Valencià.
El tabalet és un instrument de percussió de forma cilíndrica que emet un so indeterminat. Està fet de fusta i porta dos membranes de cuir.
Durant les festes són molts els actes on es sent la música d'aquests instruments, amb cada volta més gent, sobretot xiquets, que els interpreten. Es senten al pregó, a la romeria, encesa de gaiates, a la ofrena de flors... Però, des de fa uns quants anys hi ha un acte dedicat únicament a ells, l'homenatge a la dolçaina i el tabal. Aquest acte es celebra el dimecres de Magdalena a partir de les 7 de la vesprada. Diferents agrupacions de dolçaina i tabal desfilen pels principals carrers de la ciutat i arriben a la plaça Major. Allí cada una interpreta una peça i, finalment, tots junts toquen una altra per acomiadar-se.
Actes com aquests fan que cada vegada hi haja més gent involucrada en la música popular valenciana, i que no es perden aquests instruments tan importants per a les nostres festes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada